pátek 6. června 2014

Výborné Scones

Každou chvíli na mě odněkud z Instagramu (třeba od Karolíny Plum Foolery) vykoukne recept na Scones - anglické pečivo, které by se tradičně mělo podávat k odpolední svačině (neboli čaji o páté). Tak jsem neodolala a vrhla se na ně taky. Kupodivu recept je to jednoduchý, celkem rychlý a výsledek je i jedlý :-) Dělala jsem zkušební várku šesti kousků, no a večer jsem si nachystala dvojitou várku těsto a ráno pekla další na snídani :)

Co potřebujeme:

  • 150g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 30g studeného (zmrzlého) másla
  • 100-120 ml studeného mléka
Těsto by mělo být studené, aby se s ním dobře pracovalo a výsledkem byly takové ty loupákoidní bulečky. Proto jsem máslo odvážila a strčila do mrazáku a mléko vytáhla z lednice až když jsem ho opravdu potřebovala nalít do těsta.

Smícháme mouku s práškem do pečiva a solí, nastrouháme na hrubém struhadle zmrzlé máslo a přilijeme mléko. S mlékem raději postupně, na poprvé jsem tam nalila hned celých 120ml a pak jsem musela přidávat mouku, protože mi vzniklo "bahýnko". Vypracujeme rukama do takového víceméně nelepivého vláčného těsta (trošku se lepit bude, ale neměli byste mít na rukou těstový zábal). Nedělejte si starosti, pokud v těstě uvidíte nerozpuštěné kousky másla - o to jde. Pracujte pokud možno rychle, ať se vám těsto moc neohřeje. 
Pokud budete chtít, můžete těsto zabalit do potravinářské folie a dát na noc do ledničky. Ráno pak máte o přípravu míň.
Jinak těsto rozválíme na cca 2cm plát, přehneme, rozválíme, přehneme a rozválíme. Opakujeme nejmíň 4x ale klidně víckrát. Je dobré si pracovní plochu pomoučit jinak se vám těsto přilepí jak na váleček tak na podložku.
Nakonec z 2cm plátu vykrájíme skleničkou nebo vykrajovátkem kolečka dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180 stupňů zhruba 10 minut - prostě dokud nejsou zlatavé.

Nejlepší jsou opravdu ještě teplé s máslem a marmeládou. Slanou variantu jsem nezkoušela, momentálně mám sladké období, takže mi stačila marmeláda a med. Ale první jsem zhltla jen s máslem a byla to lahoda :-)

 První várka čerstvě po upečení


 Hnedka jsem je testla s máslem a marmeládou z farmářského trhu (jahoda-chilli-zázvor) a můžu doporučit

Další várka k snídani - jahůdky, med, marmeláda a máslo

Určitě vyzkoušejte - stojí to za to. A kdyby ne, tak to zase tolik práce nedá :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat